Λαζαράκια (Σταφιδοψωμάκια)

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 4
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Selenia

Γλυκά ψωμάκια με σταφίδες που τα φτιάχνουμε το Σάββατο του Λαζάρου. Συμβολίζουν το Λάζαρο, για αυτό και έχουν σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά και σώμα σαν να είναι τυλιγμένο σε σάβανο.

lazarakia
10-15 λαζαράκια - ανάλογα το μέγεθος
30’-35’
180-190 βαθμούς C
 Υλικά 
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
50 γρ. μαγιά νωπή ή 1 & 1/2 κ.σ. ξηρή
3/4 φλ.τσ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. σταφίδες
2 κ.γ. κανέλα
1 φλ.τσ. νερό χλιαρό
Γαρύφαλλα (για τα μάτια)
 Εκτέλεση 
Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά σε 1/2 φλ.τσ. από το χλιαρό νερό μαζί με 3 κ.σ. από τη ζάχαρη και την αφήνουμε να φουσκώσει. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε στη λακκούβα την υπόλοιπη ζάχαρη, τις σταφίδες, το αλάτι, το λάδι και την κανέλα. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή και ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 2 ώρες.
Κατόπιν τη χωρίζουμε σε 10-15 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε) και κρατάμε από κάθε κομμάτι λίγη ζύμη για να πλάσουμε κορδονάκια για τα χέρια από τα λαζαράκια. Σχηματίζουμε ανθρωπάκια φασκιωμένα, τους βάζουμε τα χεράκια χιαστί και καρφώνουμε στο καθένα γαρύφαλλα για μάτια και μύτη και ακόμα ένα σε κάθε χεράκι.
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με πετσέτα, για 20'-25'. Στη συνέχεια, τα αλείφουμε με λίγο νερό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς C για 30’-35’ ή μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από πάνω.

 Μικρά μυστικά 
Το νερό αν θέλουμε μπορούμε να το βράσουμε μαζί με 1 ξύλο κανέλας και να το αφήσουμε να γίνει χλιαρό. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι ή νερό. Επίσης, μπορούμε αντί για σταφίδες να βάλουμε καρύδια χοντροκομμένα. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, αν θέλουμε, τα αλείφουμε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη.

Σχετικές συνταγές

You have no rights to post comments

   

Tag Cloud

πατατοσαλάτα  salata  σαλάτα  patatosalata  τζατζίκι  τζατζικι  τζατζίκι σπιτικό  tzatziki  τσουρέκι  τσουρεκάκι  kanel bulle  σουηδικό τσουρεκάκι  κανέλ μπουλέ  κανελ μπουλε  ντρέσινγκ  σος  σως  μπισκότα  μπαγκέτα  μωσαικό  κουλουράκια  πασχαλινά  σμυρναίικα  σμύρνη  πάσχα  συνταγεσ πασχαλινες  koylourakia  koyloyria  koulouria  koulourakia  πίτσα  πίτσες  πίτα  πίτες  φύλλο  κολοκυθόπιτα  φύλλα  ψωμί  ψωμάκια  ψωμιά  παντεσπάνι  τούρτα  ροδάκινο  παγωτό  βανίλια  παγωτό βανίλια  ice cream  pagoto  παγωτό σοκολάτα  πίτσας  patates  potato  πατάτες  πατάτες στο φούρνο  πατάτες φούρνου  πατατεσ  πατατα  ζυμαρικά  ζυμαρικα  μπεσαμέλ  παστίτσιο  μουσακάς  κρέπα  κρέπες  σουτζουκάκια  σουτζουκακια  soutzoukakia  κανελόνια  κανελονια  κανελόνια με κιμά  κιμάς  τυρί  παρμεζάνα  παρμεζάνας  σάλτσα  ρολλά κοτόπουλο  κοτόπουλο  βάφλες  βαφλες  βάφλα  βαφλα  τυρόπιτα  τυροπιτάκια  τυροπιτάκι  tyropita  tyropitakia  crepa  φακές  φακες  φασολάδα  φασολαδα  fasolada  ρεβύθια  ρεβιθια  ρεβίθια  φάβα  φαβα  καλαμάρια  καλαμαράκια  καλαμάρια με σάλτσα  kalamaria  kalamarakia  kalamaria me saltsa  χταπόδι ξυδάτο  ξυδάτο χταπόδι  χταπόδι με ξύδι  μηλοπιτάκια  μηλόπιτα  νηστίσιμα μηλοπιτάκια  apple pie  milopitakia  milopitakia nistisima  μαγιονέζα  μαγιονέζας  τορτίγιας  πίτα για σουβλάκια  σουβλάκια  αραβική πίτα  αραβικές πίτες  τορτίγιες  τορτιγιες  σουτζουκάκια σμυρνέικα  πάστα  πάστα φλόρα  φλώρα  λεμονόπιτα  γίγαντες  γιγαντες  gigantes  πίτες για σουβλάκια  σουβλάκι  γύρος  κεμπάπ  ψωμάκι  σάντουιτς  ραβανί  σιμιγδάλι  ρεβανί  
   

Τελευταία σχόλια

   
 

Follow Us

   
   
© 2014 Συνταγές με Φαντασία