Συνταγούλης. Χιλιάδες τίτλοι συνταγών.

   

Μελομακάρονα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 4
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Selenia

Νόστιμα, σιροπιαστά μελομακάρονα, γεμάτα αρώματα από μπαχαρικά, πορτοκάλι και μέλι!

melomakarona1
40-50 κομμάτια
25'-30'
180 βαθμούς C
 Υλικά 
Ζύμη:
1 κιλό αλεύρι (για πιο αφράτα μελομακάρονα βάζουμε 700 γρ. μαλακό αλεύρι και 300 γρ. για όλες τις χρήσεις)
1 & 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
3/4 φλ.τσ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλ.τσ. χυμό πορτοκάλι
3-4 κ.σ. κονιάκ
2 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα

Σιρόπι:
2 φλ.τσ. ζάχαρη
2 φλ.τσ. μέλι
2 1/2 φλ.τσ. νερό

Πασπάλισμα:
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 & 1/2 κ.γ. κανέλα
1 φλ.τσ. καρύδια ψιλοκομμένα (σε μικρά κομμάτια, όχι τριμμένα)
 Εκτέλεση 
Μελομακάρονα:
Βάζουμε στο μίξερ το λάδι, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και το κονιάκ. Τα χτυπάμε για 5΄-6' μέχρι να ενωθούν καλά. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το μπέικιν και τη σόδα. Ρίχνουμε από πάνω το υγρό μείγμα και τα ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια. Δε χρειάζονται πολύ ζύμωμα, πρέπει η ζύμη να είναι αφράτη και απαλή. Πλάθουμε σε μετρίου μήκους οβάλ κομμάτια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε, με ένα μαχαίρι, από πάνω χιαστί έτσι ώστε να σχηματίσουμε μικρούς ρόμβους. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 25'-30' μέχρι να ροδίσουν από πάνω.

Σιρόπι:
Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μία πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 5'-7'. Βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα από πάνω τον αφρό και όπως είναι καυτό μόλις βγουν από το φούρνο τα μελομακάρονα τα ρίχνουμε μέσα. Όταν πιουν το σιρόπι τα βάζουμε ανάποδα σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσουν.

Πασπάλισμα:
Ανακατεύουμε τα υλικά μας σε ένα μπολάκι και όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα τα γυρνάμε από την καλή τους μεριά και τα γαρνίρουμε.

 Μικρά μυστικά 
Για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν πιει αρκετό σιρόπι τα μελομακάρονα τα τρυπάμε όσο είναι στην κατσαρόλα με ένα καλαμάκι για σουβλάκια ή μια οδοντογλυφίδα, αν πηγαίνει μέχρι κάτω είναι έτοιμα. Όσο ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα μελομακάρονα την έχουμε πάνω στο ζεστό μάτι, αν πέσει η θερμοκρασία από το σιρόπι, ανοίγουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγο πάλι το μάτι. Για να μην ξεραθούν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε από πάνω με μεμβράνη.
Διατηρούνται πάνω από μήνα.

You have no rights to post comments

   

Tag Cloud

πατατοσαλάτα  salata  σαλάτα  patatosalata  τζατζίκι  τζατζικι  τζατζίκι σπιτικό  tzatziki  τσουρέκι  τσουρεκάκι  kanel bulle  σουηδικό τσουρεκάκι  κανέλ μπουλέ  κανελ μπουλε  ντρέσινγκ  σος  σως  μπισκότα  μπαγκέτα  μωσαικό  κουλουράκια  πασχαλινά  σμυρναίικα  σμύρνη  πάσχα  συνταγεσ πασχαλινες  koylourakia  koyloyria  koulouria  koulourakia  πίτσα  πίτσες  πίτα  πίτες  φύλλο  κολοκυθόπιτα  φύλλα  ψωμί  ψωμάκια  ψωμιά  παντεσπάνι  τούρτα  ροδάκινο  παγωτό  βανίλια  παγωτό βανίλια  ice cream  pagoto  παγωτό σοκολάτα  πίτσας  patates  potato  πατάτες  πατάτες στο φούρνο  πατάτες φούρνου  πατατεσ  πατατα  ζυμαρικά  ζυμαρικα  μπεσαμέλ  παστίτσιο  μουσακάς  κρέπα  κρέπες  σουτζουκάκια  σουτζουκακια  soutzoukakia  κανελόνια  κανελονια  κανελόνια με κιμά  κιμάς  τυρί  παρμεζάνα  παρμεζάνας  σάλτσα  ρολλά κοτόπουλο  κοτόπουλο  βάφλες  βαφλες  βάφλα  βαφλα  τυρόπιτα  τυροπιτάκια  τυροπιτάκι  tyropita  tyropitakia  crepa  φακές  φακες  φασολάδα  φασολαδα  fasolada  ρεβύθια  ρεβιθια  ρεβίθια  φάβα  φαβα  καλαμάρια  καλαμαράκια  καλαμάρια με σάλτσα  kalamaria  kalamarakia  kalamaria me saltsa  χταπόδι ξυδάτο  ξυδάτο χταπόδι  χταπόδι με ξύδι  μηλοπιτάκια  μηλόπιτα  νηστίσιμα μηλοπιτάκια  apple pie  milopitakia  milopitakia nistisima  μαγιονέζα  μαγιονέζας  τορτίγιας  πίτα για σουβλάκια  σουβλάκια  αραβική πίτα  αραβικές πίτες  τορτίγιες  τορτιγιες  σουτζουκάκια σμυρνέικα  πάστα  πάστα φλόρα  φλώρα  λεμονόπιτα  γίγαντες  γιγαντες  gigantes  πίτες για σουβλάκια  σουβλάκι  γύρος  κεμπάπ  ψωμάκι  σάντουιτς  ραβανί  σιμιγδάλι  ρεβανί  
   

Τελευταία σχόλια

   
 

Follow Us

   
   
© 2014 Συνταγές με Φαντασία