Βασιλόπιτα πολίτικη

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 3
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Χριστούγεννα
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 00:38
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 10572
Selenia

Μια νόστιμη πολίτικη συνταγή που θα φτιάξετε με τα χεράκια σας για να σας φέρει τύχη και να πάει καλά η νέα χρονιά!!

vasilopita-politiki
12-14
40'-45'
160 βαθμούς C
 Υλικά 
1 φλ.τσ. βούτυρο αγελάδος
4 φλ.τσ. σκληρό αλεύρι
4 αβγά
1 φλ.τσ. ζάχαρη
1 κ.σ. μαγιά ξηρή
1 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. μαστίχα (κοπανισμένη)
1/4 κ.γ. αλάτι
Ξύσμα πορτοκαλιού
Γάλα (όσο χρειαστεί η ζύμη)

Διακόσμηση:
1 αβγό χτυπημένο (για το άλειμμα)
Αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά) ή
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
 Εκτέλεση 
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με λίγο χλιαρό γάλα και την αφήνουμε να φουσκώσει. Κοσκινίζουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι και κάνουμε μία τρύπα στη μέση. Ρίχνουμε στην τρύπα τη ζάχαρη και από πάνω το βούτυρο λιωμένο να είναι χλιαρό) και το μείγμα της μαγιάς. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε γάλα (χλιαρό) σιγά σιγά μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή και ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη μας σκεπασμένη σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει για 4-5 ώρες. Στη συνέχεια τη βάζουμε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί. Την αφήνουμε πάλι μέχρι να φουσκώσει και μετά την αλείφουμε με αβγό. Αν θέλουμε τη στολίζουμε με αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C για 40'-45'.

 Μικρά μυστικά 
Αν θέλουμε μπορούμε να γράψουμε το έτος και καλή χρονιά με τα αμύγδαλα πάνω στη βασιλόπιτα. Μπορούμε ακόμη αφού ψηθεί να τη γυρίσουμε ανάποδα και να κοσκινίσουμε πάνω της ζάχαρη άχνη.
Και κυρίως μην ξεχάσουμε να βάλουμε μέσα στη βασιλόπιτά μας αφού ψηθεί ένα κέρμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε από την κάτω μεριά όσο πιο ευθεία μπορούμε για να μην το ψάχνουμε μετά.