Panettone (Πανετόνε)

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 3
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Selenia

Το γλυκό ψωμί που φτιάχνεται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα στην Ιταλία. Νόστιμο και αφράτο θα σας ικανοποιήσει με τη γεύση του!!

panettone1
1 πανετόνε
40'-45'
180-190 βαθμούς C
 Υλικά 
1 & 1/2 κ.γ. μαγιά ξηρή
1 φλ. τσ. γάλα
1/4 φλ.τσ. ζάχαρη
3 & 1/4 φλ.τσ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι (και λίγο ακόμη για πασπάλισμα)
1/2 κ.γ. αλάτι
5 κ.σ. βούτυρο (λιωμένο)
2 μεγάλα αβγά (σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένα)
1 αβγό χτυπημένο για άλειμμα
1 βανίλια
1 φλ.τσ. κόντιτα ή αποξηραμένα φρούτα(βερίκοκα, σταφίδες και φλούδες εσπεριδοειδών)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Μαργαρίνη (για τη φόρμα)
Ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
 Εκτέλεση 
Βάζουμε τη μαγιά με το γάλα (χλιαρό) σε ένα μπολ και το αφήνουμε 5'-7'.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι.
Μόλις η μαγιά φουσκώσει και αφρίσει ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, τα αβγά και τη βανίλια. Τα χτυπάμε ελαφρά.
Αναμιγνύουμε τα υγρά με τα ξηρά συστατικά και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματίστει μία μαλακή ζύμη. Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι πιο κολλώδης από ότι μία ζύμη ψωμιού. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική. Πλάθουμε τη ζύμη σε μία χαλαρή μπάλα και την ανοίγουμε με τα χέρια σε χοντρό φύλλο. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κόντιτα ή τα φρούτα και το διπλώνουμε. Στη συνέχεια το ξαναζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά στη ζύμη μας. Ξανακάνουμε μπάλα τη ζύμη και τη βάζουμε σε ένα μπολ αλειμένο με λίγη μαργαρίνη. Καλύπτουμε το μπολ με μία νωπή πετσέτα ή με μία μεμβράνη. Την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αν έχουμε χρησιμοποιούμε φόρμα για πανετόνε. Αν δεν έχουμε χρησιμοποιούμε μία φόρμα στρογγυλη 20 εκ. κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα (διπλωμένη στη μέση) που να προεξέχει 5-10 εκ. από τη φόρμα μας. Πιέζουμε τη ζύμη με τις παλάμες μας για να φύγει ο αέρας και την ακουμπάμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Την πλάθουμε σε μπάλα αρκετά μεγάλη για να γεμίσει τη φόρμα μας. Αλείφουμε με μαργαρίνη τη φόρμα και τη λαδόκολλα και βάζουμε μέσα τη ζύμη μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς C. Απλώνουμε από πάνω το χτυπημένο αβγό. Ψήνουμε στη μέση του φούρνου για 40’- 45’. Αν κοκκινήσει γρήγορα το γλυκό μας καλύπτουμε από πάνω με αλουμινόχαρτο. Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια βγάλτε το από τη φόρμα.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει σε μία σχάρα πριν το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.

 Μικρά μυστικά 
Μπορούμε αντί για κόντιτα να βάλουμε ξηρούς καρπούς ή κομμάτια σοκολάτας στη ζύμη μας. Όταν είναι έτοιμο το κάτω μέρος θα ακούγεται σαν κούφιο όταν το χτυπάμε με το χέρι μας. Το φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο.

You have no rights to post comments

   

Tag Cloud

πατατοσαλάτα  salata  σαλάτα  patatosalata  τζατζίκι  τζατζικι  τζατζίκι σπιτικό  tzatziki  τσουρέκι  τσουρεκάκι  kanel bulle  σουηδικό τσουρεκάκι  κανέλ μπουλέ  κανελ μπουλε  ντρέσινγκ  σος  σως  μπισκότα  μπαγκέτα  μωσαικό  κουλουράκια  πασχαλινά  σμυρναίικα  σμύρνη  πάσχα  συνταγεσ πασχαλινες  koylourakia  koyloyria  koulouria  koulourakia  πίτσα  πίτσες  πίτα  πίτες  φύλλο  κολοκυθόπιτα  φύλλα  ψωμί  ψωμάκια  ψωμιά  παντεσπάνι  τούρτα  ροδάκινο  παγωτό  βανίλια  παγωτό βανίλια  ice cream  pagoto  παγωτό σοκολάτα  πίτσας  patates  potato  πατάτες  πατάτες στο φούρνο  πατάτες φούρνου  πατατεσ  πατατα  ζυμαρικά  ζυμαρικα  μπεσαμέλ  παστίτσιο  μουσακάς  κρέπα  κρέπες  σουτζουκάκια  σουτζουκακια  soutzoukakia  κανελόνια  κανελονια  κανελόνια με κιμά  κιμάς  τυρί  παρμεζάνα  παρμεζάνας  σάλτσα  ρολλά κοτόπουλο  κοτόπουλο  βάφλες  βαφλες  βάφλα  βαφλα  τυρόπιτα  τυροπιτάκια  τυροπιτάκι  tyropita  tyropitakia  crepa  φακές  φακες  φασολάδα  φασολαδα  fasolada  ρεβύθια  ρεβιθια  ρεβίθια  φάβα  φαβα  καλαμάρια  καλαμαράκια  καλαμάρια με σάλτσα  kalamaria  kalamarakia  kalamaria me saltsa  χταπόδι ξυδάτο  ξυδάτο χταπόδι  χταπόδι με ξύδι  μηλοπιτάκια  μηλόπιτα  νηστίσιμα μηλοπιτάκια  apple pie  milopitakia  milopitakia nistisima  μαγιονέζα  μαγιονέζας  τορτίγιας  πίτα για σουβλάκια  σουβλάκια  αραβική πίτα  αραβικές πίτες  τορτίγιες  τορτιγιες  σουτζουκάκια σμυρνέικα  πάστα  πάστα φλόρα  φλώρα  λεμονόπιτα  γίγαντες  γιγαντες  gigantes  πίτες για σουβλάκια  σουβλάκι  γύρος  κεμπάπ  ψωμάκι  σάντουιτς  ραβανί  σιμιγδάλι  ρεβανί  
   

Τελευταία σχόλια

   
 

Follow Us

   
   
© 2014 Συνταγές με Φαντασία