Γαλακτομπούρεκο (Ζαχαροπλαστείου)

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 24
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Σιροπιαστά
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 22:24
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 29465
Selenia

Μια συνταγή ζαχαροπλαστείου για τέλειο γαλακτομπούρεκο. Φτιάξτε το!! Θα σας ενθουσιάσει!!!

galaktompoureko
1 ταψί
45'-50'
200 βαθμούς C
 Υλικά 
500 γρ. φύλλο κρούστας Βυρυττού
1 κιλό γάλα
150 γρ. κρέμα γάλακτος
3 μέτρια αβγά
2 κρόκοι
250 γρ. ζάχαρη
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1-2 βανίλιες
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
Ξύσμα πορτοκάλι (προαιρετικά)
120 γρ. βούτυρο λιωμένο (για το άλειμμα των φύλλων)

Σιρόπι:
340 γρ. ζάχαρη
240 γρ. νερό
2 κ.σ. γλυκόζη
1 βανίλια
1 ξύλο κανέλα
 Εκτέλεση 
Κρέμα: Βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη σε μία κατσαρόλα, να βράσουν. Χτυπάμε ελαφρά τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Παίρνουμε 3-4 κ.σ. από το μείγμα με το γάλα και τις ρίχνουμε στο μείγμα με τα αβγά ανακατεύοντας δυνατά. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακτεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και τη βανίλια.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί στο μέγεθος των φύλλων. Βάζουμε τα μισά φύλλα ένα ένα στο ταψί βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Ρίχνουμε την κρέμα και από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα ένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 45'-50' μέχρι να ροδίσει.
Σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 4'-5' από το σημείο βρασμού.

Σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο με το σιρόπι. Πρέπει και τα δύο να είναι ζεστά, όχι καυτά.
Αφού κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια.

 Μικρά μυστικά 
Τα φύλλα που θα μπουν πάνω, αφού τα βουτυρώσουμε, τα χαράζουμε όλα μαζί κατά μήκος αφήνοντας 2-3 εκ. από τις άκρες, τα παίρνουμε μετά όλα μαζί και τα βάζουμε από πάνω από την κρέμα. Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν καλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού.