Συνταγούλης. Χιλιάδες τίτλοι συνταγών.

   

Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 5
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες

Παλιότερα έφτιαχναν μετά την Καθαρή Δευτέρα, από χαρτόνι μία γυναίκα με τη μορφή καλόγριας, την κυρά Σαρακοστή. Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας, αλλά και μόνοι σας τη δική σας κυρά Σαρακοστή!!

Η κυρά Σαρακοστή δεν είχε στόμα, επειδή νήστευε. Είχε τα χέρια της  σταυρωμένα, γιατί προσευχόταν. Ενώ, είχε 7 πόδια που το καθένα συμβόλιζε τις 7 εβδομάδες της Σαρακοστής. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε Σάββατο έκοβαν από ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο, το έβαζαν μέσα σε ένα καρύδι ή ένα σύκο ξερό και έφερνε γούρι σε αυτόν που το έβρισκε.

Σε κάποιες περιοχές έφτιαχναν την κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι που δεν το τρώγανε αλλά το κρέμαγαν στον τοίχο και κάθε εβδομάδα έκοβαν πάλι ένα πόδι της.

Συνταγή για κυρά Σαρακοστή:

Υλικά:

(Με αυτές τις αναλογίες βγαίνουν 2 φιγούρες και περισσεύει ζυμάρι που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε άλλα διακοσμητικά)

3 κούπες αλεύρι 
1 φλ.τσ. νερό
5-6  κ.σ. αλάτι

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια (μπορεί να μη χρειαστεί όλο το νερό ή να χρειαστεί περισσότερο). Στη συνέχεια βάζουμε το ζυμάρι σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ανοίγουμε σε φύλλο 1-2 εκ. με έναν πλάστη. Τοποθετούμε επάνω το πατρόν της κυρά Σαρακοστής και με ένα κοφτερό μαχαίρι σχεδιάζουμε και κόβουμε το περίγραμμά της πάνω στο ζυμάρι. Παίρνουμε τη ζύμη που αφαιρέσαμε και φτιάχνουμε ένα κορδόνι που το κόβουμε στη μέση για να σχηματίσουμε τα χέρια. Βάζουμε λίγο νερό στα δύο κορδονάκια και τα βάζουμε χιαστί πάνω στην κυρά Σαρακοστή, τα πατάμε λίγο με τα δάχτυλα για να κολλήσουν πάνω στο σώμα. Με το μαχαίρι σχεδιάζουμε τα μάτια, τη μύτη και τα δάχτυλα της κυρά Σαρακοστής. Επίσης κάνουμε με το μαχαίρι ή με οδοντογλυφίδα μία τρύπα στο κεφάλι για να μπορούμε να την κρεμάσουμε, αφού ψηθεί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς C για 25'-35' ή μέχρι να ροδίσει το ζυμάρι μας και να είναι σκληρό (Μπορεί να χρειαστεί να το γυρίσουμε για να ροδίσει και από την άλλη πλευρά). Όταν κρυώσει μπορούμε και να τη ζωγραφίσουμε με νερομπογιές ή τέμπερες.

Τυπώστε σε χαρτόνι την κυρά Σαρακοστή, κόψτε την και χρωματίστε την.
Κρεμάστε την στον τοίχο και κάθε εβδομάδα κόψτε από ένα πόδι.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εικόνα σαν πατρόν για να τη φτιάξετε από ζυμάρι.

 


Καλή Σαρακοστή!!

   

Tag Cloud

πατατοσαλάτα  salata  σαλάτα  patatosalata  τζατζίκι  τζατζικι  τζατζίκι σπιτικό  tzatziki  τσουρέκι  τσουρεκάκι  kanel bulle  σουηδικό τσουρεκάκι  κανέλ μπουλέ  κανελ μπουλε  ντρέσινγκ  σος  σως  μπισκότα  μπαγκέτα  μωσαικό  κουλουράκια  πασχαλινά  σμυρναίικα  σμύρνη  πάσχα  συνταγεσ πασχαλινες  koylourakia  koyloyria  koulouria  koulourakia  πίτσα  πίτσες  πίτα  πίτες  φύλλο  κολοκυθόπιτα  φύλλα  ψωμί  ψωμάκια  ψωμιά  παντεσπάνι  τούρτα  ροδάκινο  παγωτό  βανίλια  παγωτό βανίλια  ice cream  pagoto  παγωτό σοκολάτα  πίτσας  patates  potato  πατάτες  πατάτες στο φούρνο  πατάτες φούρνου  πατατεσ  πατατα  ζυμαρικά  ζυμαρικα  μπεσαμέλ  παστίτσιο  μουσακάς  κρέπα  κρέπες  σουτζουκάκια  σουτζουκακια  soutzoukakia  κανελόνια  κανελονια  κανελόνια με κιμά  κιμάς  τυρί  παρμεζάνα  παρμεζάνας  σάλτσα  ρολλά κοτόπουλο  κοτόπουλο  βάφλες  βαφλες  βάφλα  βαφλα  τυρόπιτα  τυροπιτάκια  τυροπιτάκι  tyropita  tyropitakia  crepa  φακές  φακες  φασολάδα  φασολαδα  fasolada  ρεβύθια  ρεβιθια  ρεβίθια  φάβα  φαβα  καλαμάρια  καλαμαράκια  καλαμάρια με σάλτσα  kalamaria  kalamarakia  kalamaria me saltsa  χταπόδι ξυδάτο  ξυδάτο χταπόδι  χταπόδι με ξύδι  μηλοπιτάκια  μηλόπιτα  νηστίσιμα μηλοπιτάκια  apple pie  milopitakia  milopitakia nistisima  μαγιονέζα  μαγιονέζας  τορτίγιας  πίτα για σουβλάκια  σουβλάκια  αραβική πίτα  αραβικές πίτες  τορτίγιες  τορτιγιες  σουτζουκάκια σμυρνέικα  πάστα  πάστα φλόρα  φλώρα  λεμονόπιτα  γίγαντες  γιγαντες  gigantes  πίτες για σουβλάκια  σουβλάκι  γύρος  κεμπάπ  ψωμάκι  σάντουιτς  ραβανί  σιμιγδάλι  ρεβανί  
   

Τελευταία σχόλια

   
 

Follow Us

   
   
© 2014 Συνταγές με Φαντασία