Πατάτες στο φούρνο με τυριά

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 3
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Λαδερά
Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 17:38
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 7769
Selenia

Πατάτες σε ροδέλες με στρώσεις τυριού και ζαμπόν στο φούρνο, νόστιμο και ελαφρύ γεύμα

patates-fournou-tyria
6 άτομα
40'-50'
180 βαθμούς C
 Υλικά 
1 κιλό πατάτες
400 γρ. κεφαλοτύρι ή άλλο τριμμένο τυρί
250 γρ. ζαμπόν φέτες ή κατά προτίμηση
8-10 φέτες τυρί τοστ ή όσο χρειάζεται για να καλύψει τις πατάτες
αλάτι-πιπέρι
100 γρ.ελαιόλαδο ή ανάλογα με την ποσότητα που μας αρέσει
 Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις βάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν - όχι να διαλύονται. Κατόπιν όταν κρυώσουν λίγο, για να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις κόβουμε σε ροδέλες.
Βγάζουμε ένα πυρέξ ή άλλο σκεύος φούρνου και του ρίχνουμε λίγο λάδι. Τοποθετούμε μία στρώση πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε τις φέτες ζαμπόν (όση ποσότητα μας αρέσει), τριμμένο τυρί και λίγο λάδι. Στη δεύτερη στρώση κάνουμε την ίδια διαδικασία αλλά δε βάζουμε ζαμπόν, στην επόμενη επαναλαμβάνουμε την πρώτη διαδικασία και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Στη συνέχεια καλύπτουμε το τριμμένο τυρί της τελευταίας στρώσης με τις φέτες του τυριού και το βάζουμε να ψηθεί στους 180 βαθμούς C για 40'-50' ανάλογα με το φούρνο μας.

 Μικρά μυστικά 
Εγώ τις φτιάχνω στη χύτρα, τις κόβω σε ροδέλες, προσθέτω νερό στη χύτρα, τις τοποθετώ στο στεφάνι της και τις βράζω στον ατμό για 10'-11'. Αν τις βράσετε κανονικά σε κατσαρόλα δοκιμάστε με μία οδοντογλυφίδα ή ένα καλαμάκι από σουβλάκι να τις τρυπήσετε, αν πηγαίνει μέχρι κάτω χωρίς δυσκολία είναι έτοιμες. Επίσης και όταν τις ψήσουμε για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμες δοκιμάζουμε πάλι με ένα μαχαίρι ή καλαμάκι το ίδιο κόλπο. Τα υλικά και οι ώρες ψησίματος ποικίλουν ανάλογα με τις ποσότητες και το φούρνο μας. Γενικά είναι μία συνταγή που επιδέχεται πολλές παραλλαγές αλλά είναι νόστιμη και εύκολη και αν και αποτελεί ξεχωριστό γεύμα μπορεί άνετα να συνοδεύσει κρέας ή κοτόπουλο.