Νηστίσιμη Πάστα Φλώρα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 7
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Με λάδι
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 16:25
Γράφτηκε από τον/την Lila
Εμφανίσεις: 14874
Lila

Πολύ γευστική, νηστίσιμη Πάστα Φλώρα, με νόστιμη και αρωματική ζύμη!

nophoto
1 φόρμα 28-30 εκ.
35'-40'
180 βαθμούς C
 Υλικά 
3 & 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια
3/4 της κούπας σπορέλαιο (και λίγο ακόμη για άλειμμα)
1/4 της κούπας νερό
1/4 της κούπας χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα πορτοκάλι

Γέμιση:
1 κούπα μαρμελάδα, αραιωμένη με 3 κ.σ. νερό
 Εκτέλεση 
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα υγρά υλικά μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπείκιν πάουντερ και τη βανίλια. Ενώνουμε σιγά σιγά τα δύο μείγματα και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μία αφράτη και απαλή ζύμη.
Αλείφουμε με σπορέλαιο ένα ταψί και απλώνουμε μέσα λίγο περισσότερη από τη μισή ζύμη, να πάει και στα πλαϊνά του ταψιού. Με ένα πηρούνι κάνουμε τρυπούλες στην επιφάνεια της ζύμης.
Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το νερό και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη. Φτιάχνουμε κορδονάκια με την υπόλοιπη ζύμη και τα τοποθετούμε (χιαστί) πάνω στην μαρμελάδα, έτσι που να σχηματίζονται μικροί ρόμβοι. Αλείφουμε τα κορδονάκια από πάνω ελαφρά με λίγο λάδι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 35'-40' περίπου. Μέχρι να ροδίσει από πάνω και να ψηθεί και η βάση.

 Μικρά μυστικά 
Αντί για σπορέλαιο μπορούμε να βάλουμε και μαργαρίνη. Στη ζύμη μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο νερό, θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακή αλλά να μπορεί να πλάθεται. Όταν ψηθεί την αφήνουμε να κρυώσει και μετά την κόβουμε.