Νηστίσιμη Πίτα με Καλαμποκάλευρο

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 7
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Με λάδι
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 02 Μαΐου 2013 22:02
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 19553
Selenia

Αυτή τη νηστίσιμη πίτα, που γίνεται με χορταρικά και καλαμποκάλευρο, τη συναντάμε με μικρές παραλλαγές και διάφορες ονομασίες (πλαστός, μπλατσάρα, λαχανόψωμο) σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Παραδοσιακά φτιάχνεται τη Μεγάλη Παρασκευή.

nophoto
1 ταψί
45'-60'
180-190 βαθμούς C
 Υλικά 
1 κιλό χόρτα (σέσκουλα, σπανάκι, μυρώνια, φύλλα από μαρούλι, λάπαθα, παπαρούνες, ζωχοί)
2 πράσα
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. λάδι & 1/3 ακόμη για το ψήσιμο
Αλάτι, πιπέρι
2 & 1/2 φλ.τσ. καλαμποκάλευρο & λίγο ακόμη για πασπάλισμα
Νερό, βραστό (όσο πάρει)
 Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Τα πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας. Τα βάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε το αλατοπίπερο, το 1/2 φλ.τσ. λάδι, τα κρεμμύδια, το πράσο και τα μυρωδικά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό. Ρίχνουμε το χυλό στο μπολ με τα χορταρικά και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Σε ένα ταψί, που το έχουμε αλείψει με λάδι και πασπαλίψει με λίγο καλαμποκάλευρο, ρίχνουμε το μείγμα μας και το ισιώνουμε με ένα κουτάλι για να είναι ισόπαχο. Περιχύνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς C για 45'-60', μέχρι να πήξει και να ροδίσει από πάνω.

 Μικρά μυστικά 
Μπορούμε να μη βάλουμε λάδι και στον πάτο του ταψιού να βάλουμε λαδόκολλα. Επίσης, αν δε θέλουμε να είναι νηστίσιμη η πίτα μπορούμε να προσθέσουμε και 250-300 γρ. φέτα θρυμματισμένη και 1-2 αυγά.