Πλένουμε τη φάβα, τη βάζουμε στην κατσαρόλα με τα 9 φλ. νερό και τη βράζουμε για 2'-3', ενώ αφαιρούμε παράλληλα τον αφρό. Κατόπιν τη βγάζουμε από την εστία και την αφήνουμε σκεπασμένη για 1 ώρα. Τη στραγγίζουμε και προσθέτουμε 4-5 φλ. τσ. νερό, το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το αλάτι και το μισό λάδι. Την ξαναβάζουμε να σιγοβράσει για 50'-60' ή μέχρι να χυλώσει. Στη συνέχεια την πολτοποιούμε στο μπλέντερ και την ξαναβράζουμε μερικά λεπτά ακόμη.