Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικά φύλλα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 3
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Πίτες
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 03 Μαρτίου 2013 19:35
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 7793
Selenia

Νόστιμη πίτα με σπανάκι, φέτα και σπιτικά φύλλα που θα φτιάξουμε μόνοι μας!! Δοκιμάστε την, τα φύλλα γίνονται πολύ τραγανά!!

Spanakopita-fyllo
1 ταψί φούρνου
50'-1 ώρα
180 βαθμούς C
 Υλικά 
Ζύμη φύλλων (6 φύλλα):
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (& αρκετό ακόμη για το άνοιγμα)
3 κ.σ. ξύδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο & 1/2 κούπα ακόμη για το άλλειμα
1/4 της κούπας τσίπουρο ή βότκα
3/4 της κούπας νερό
1/2 κ.γ. αλάτι

Γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
1/3 της κούπας λάδι
1/2 κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
500 γρ. φέτα (χοντροτριμμένη)
Αλάτι, πιπέρι
 Εκτέλεση 
Φύλλα: Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι και κάνουμε μία λακούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε στη λακούβα το ξύδι, το λάδι, τσίπουρο(ή τη βότκα).Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό (μπορεί να μη χρειαστεί όλο) και ζυμώνουμε για 6'-7' μέχρι η ζύμη γίνει απαλή και λεία και να μην κολλάει στα χέρια μας. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 20'-25' στο ψυγείο και στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 6 μπάλες.
Γέμιση: Πλένουμε καλά το σπανάκι (αλλάζουμε νερό 3 φορές) και το ψιλοκόβουμε. Στη συνέχεια το αλατίζουμε λίγο και το τρίβουμε με τα χέρια μας για να μαραθεί και να φύγουν τα υγρά του. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε, να ενωθούν καλά.
Συναρμολόγηση: Λαδώνουμε καλά το ταψί μας. Ρίχνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας μπόλικο αλεύρι και βάζουμε πάνω μία μπάλα ζύμης και την ανοίγουμε, αφού την πασπαλίσουμε από πάνω πάλι με πολύ αλεύρι. Βάζουμε το φύλλο στο ταψί και ρίχνουμε από πάνω λάδι (αν θέλουμε το αλλείφουμε με ένα πινέλο) επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία δύο φορές ακόμη. Βάζουμε από πάνω τη γέμιση την απλώνουμε να πάει σε όλο το ταψί ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με τα άλλα τρία φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο από πάνω και το καταβρέχουμε με λίγο νερό. Στη συνέχεια με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα μας σε κάθετες γραμμές και στη συνέχεια σε λοξές.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 50'-1 ώρα, μέχρι να ροδίσει από πάνω και να είναι ψημένη και από κάτω.

 Μικρά μυστικά 
Εναλλακτικά μπορούμε στη ζύμη του φύλλου να χρησιμοποιήσουμε και ούζο, αντί για τα άλλα ποτά. Θα πρέπει τα φύλλα που θα ανοίξουμε να είναι λίγο μεγαλύτερα από τη διάμετρο του ταψιού μας. Το μυστικό για να ανοίξουν καλά και να γίνουν πολύ λεπτά τα φύλλα είναι να ρίξουμε άφθονο αλεύρι με ένα κόσκινο, όταν τα ανοίγουμε με τον πλάστη. Ο πλάστης μας θα πρέπει να είναι μακρύς και αρκετά λεπτός (βέργα). Το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να μην είναι πολύ βαθύ, γίνεται πολύ ωραία η πίτα σε στρογγυλό ταψί από αλουμίνιο. Αν δεν ψήνεται από κάτω δυναμώνουμε τη θερμοκρασία, βάζουμε το ταψί στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, σκεπάζουμε την πίτα από πάνω με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 12'-15' ακόμη. Αν παραλείψουμε το τυρί και προσθέσουμε λίγο επιπλέον αλάτι γίνεται και νηστίσιμη.