Μπακαλιάρος Τηγανιτός με Κουρκούτι

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 4
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Ψάρια/Θαλασσινά
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 17:03
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 19804
Selenia

Νόστιμα και τραγανά κομμάτια μπακαλιάρου τηγανισμένα σε κουρκούτι!! Ετοιμάστε τα για την 25η Μαρτίου και συνοδέψτε τα σύμφωνα με την παράδοση με νόστιμη σκορδαλιά!!

mpakaliaros-kourkouti
4-6 μερίδες
 Υλικά 
Κουρκούτι:
2 & 1/2 φλ.τσ. φαρίνα
Νερό (όσο χρειαστεί)
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Αλάτι, πιπέρι

1 κιλό μπακαλιάρος παστός
Λάδι για τηγάνισμα
 Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε το μπακαλιάρο από την πέτσα του και τον κόβουμε σε κομμάτια, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με αρκετό νερό που τα σκεπάζει. Θα πρέπει να μείνουν στο νερό για 18-24 ώρες, να φουσκώσουν και να ξαλμυρίσουν. Ενδιάμεσα αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές και βάζουμε καθαρό. Κατόπιν τα βγάζουμε από το νερό και τους βγάζουμε τα κόκκαλα. Τα αφήνουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι, μέχρι να στραγγίξουν καλά.
Κουρκούτι: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και προσθέτουμε σιγά-σιγά όσο νερό χρειάζεται για να έχουμε έναν αρκετά πηχτό χυλό.
Αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα βουτάμε ένα-ένα στο κουρκούτι. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν τα κομμάτια και από τις δύο πλευρές.

 Μικρά μυστικά 
Αν πάρουμε ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, παραλλείπουμε τη διαδικασία ξαλμυρίσματος. Αφού τηγανιστούν, αφήνουμε τα κομμάτια σε πιατέλα με αντικολλητικό χαρτί για να απορροφήσει τα λάδια.
Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κουρκούτι με μπύρα: http://www.syntagesmefantasia.gr/index.php/saltses-sos/104-kourkoyti-me-byra. Σερβίρεται με σκορδαλιά με ψωμί (http://www.syntagesmefantasia.gr/index.php/saltses-sos/297-skordalia-me-psomi) ή σκορδαλιά με πατάτες (http://www.syntagesmefantasia.gr/index.php/saltses-sos/296-skordalia-me-patates)