Ριζότο με ντομάτα και βασιλικό

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 3
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Ρύζι
Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 00:30
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 6019
Selenia

Ένα κρεμώδες ριζότο με ντομάτα, βασιλικό και τυριά! Μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε!!

risoto-me-ntomata
4 μερίδες
35'-45'
 Υλικά 
8 ντομάτες (περίπου 2 κούπες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια)
1 κ.σ. βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο και λίγο ακόμη για το γαρνίρισμα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1/2 κ.γ. αλάτι
4 - 6 κούπες ζωμό κοτόπουλο (ή μισό ζωμό και μισό νερό)
3 κ.σ. βούτυρο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 & 1/2 κούπα ρύζι για ριζότο (Αrborio)
1/2 κούπα λευκό κρασί
1/2 της κούπας μοτσαρέλα τριμμένη
1/4 της κούπας πεκορίνο τριμμένο
 Εκτέλεση 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες, το βασιλικό, το σκόρδο και το αλάτι.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό σε χαμηλή θερμοκρασία. Λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσει, περίπου για 10’. Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε για περίπου 2 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε το κρασί και βράζουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφηθεί.
Προσθέτουμε 1/2 κούπα από το ζεστό ζωμό κοτόπουλου και ανακατεύουμε συνεχώς, σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος ο ζωμός. Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό (ρίχνοντας 1/2 κούπα κάθε φορά) ανακατεύοντας συνεχώς. Βράζουμε για 20’ έως 25’ μέχρι το ριζότο γίνει κρεμώδες και το ρύζι να κρατάει λίγο. Πέντε λεπτά περίπου, προτού να είναι έτοιμο το ριζότο, προσθέτουμε 1 & 1/2 κούπα από τις ντομάτες. Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο (1 κ.σ.) το πεκορίνο και τη μοτσαρέλα και ανακατεύουμε ζωηρά για περίπου 30”, μέχρι το ριζότο να γίνει κρεμώδες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι. Το σερβίρουμε με μία κουτάλα σε πιάτα σούπας και γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες και λίγο φρέσκο βασιλικό.

 Μικρά μυστικά 
Αν μας τελειώσει ο ζωμός και χρειαστεί και άλλος χρησιμοποιούμε λίγο βραστό νερό. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρουμε. Μπορούμε από πάνω να βάλουμε λίγο τριμμένο πεκορίνο.