Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα και ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη, χτυπάμε ελαφρά με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Κατόπιν το αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Εν τω μεταξύ, σε ένα ξεχωριστό μπολ, ρίχνουμε τα αβγά και το βούτυρο και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε το μείγμα των αβγών στο μείγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα αλεύρια και το αλάτι. Ρίχνουμε με μια ξύλινη κουτάλα μικρές δόσεις από το αλεύρι μέσα στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθεί κάθε φορά. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας τη ζύμη και ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να είναι λεία και απαλή, αλλά ακόμα λίγο κολλώδης στην αφή.
Στη συνέχεια, βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο μπολ και το σκεπάζουμε από πάνω με καπάκι ή μεμβράνη. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μία ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Κατόπιν βάζουμε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ρίχνουμε αλεύρι από πάνω, με έναν αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου 1,5 εκ.
Χρησιμοποιούμε ένα αλευρωμένο στρογγυλό κουπ πατ διαμέτρου 5-6 εκ. και κόβουμε τα ντόνατς μας. Στη συνέχεια, με ένα μικρότερο κουπ πατ επίσης, πασπαλισμένο με αλεύρι κόβουμε μικρότερους κύκλους στο κέντρο (τρύπες για τα ντόνατς μας). Ανασηκώνουμε προσεκτικά τους μεγάλους κύκλους και αφαιρούμε τους εσωτερικούς σπρώχνοντας τους προς τα έξω με τα δάχτυλά μας.
Μεταφέρουμε τα ντόνατς και τις τρύπες τους σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε περίπου ένα εκατοστό απόσταση μεταξύ τους. Καλύπτουμε το δίσκο ελαφρά με μία μεμβράνη. Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για περίπου άλλα 45’ ή μέχρι να διπλασιαστούν σχεδόν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς C, αφαιρούμε τη μεμβράνη και τα ψήνουμε στη μέση του φούρνου για 8’-9’ ή μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Όσο ψήνονται τα ντόνατς, σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα μικρό μπολ και τα ανακατεύουμε. Όταν ψηθούν τα ντόνατς τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μία σχάρα για 2’-3’. Βουτάμε τα ντόνατς και τα στρογγυλά από τις τρύπες τους στο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας ή με ζάχαρη άχνη.
Στη συνέχεια, βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο μπολ και το σκεπάζουμε από πάνω με καπάκι ή μεμβράνη. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μία ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Κατόπιν βάζουμε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ρίχνουμε αλεύρι από πάνω, με έναν αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου 1,5 εκ.
Χρησιμοποιούμε ένα αλευρωμένο στρογγυλό κουπ πατ διαμέτρου 5-6 εκ. και κόβουμε τα ντόνατς μας. Στη συνέχεια, με ένα μικρότερο κουπ πατ επίσης, πασπαλισμένο με αλεύρι κόβουμε μικρότερους κύκλους στο κέντρο (τρύπες για τα ντόνατς μας). Ανασηκώνουμε προσεκτικά τους μεγάλους κύκλους και αφαιρούμε τους εσωτερικούς σπρώχνοντας τους προς τα έξω με τα δάχτυλά μας.
Μεταφέρουμε τα ντόνατς και τις τρύπες τους σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε περίπου ένα εκατοστό απόσταση μεταξύ τους. Καλύπτουμε το δίσκο ελαφρά με μία μεμβράνη. Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για περίπου άλλα 45’ ή μέχρι να διπλασιαστούν σχεδόν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς C, αφαιρούμε τη μεμβράνη και τα ψήνουμε στη μέση του φούρνου για 8’-9’ ή μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Όσο ψήνονται τα ντόνατς, σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα μικρό μπολ και τα ανακατεύουμε. Όταν ψηθούν τα ντόνατς τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μία σχάρα για 2’-3’. Βουτάμε τα ντόνατς και τα στρογγυλά από τις τρύπες τους στο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας ή με ζάχαρη άχνη.
Σχόλια
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.