Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα 22-24 εκ. και βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στον πάτο της.
Κέικ: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Λίωνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, την προσθέτουμε στο μείγμα με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το μείγμα με το αλεύρι, εναλλάξ με το γάλα ανακατεύοντας απαλά. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις στο υπόλοιπο μείγμα. Ρίχνουμε τη ζύμη μας στη βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε για 25’-30’ ή μέχρι να ψηθεί. Το αφαιρούμε από το φούρνο και περνάμε απαλά ένα μαχαίρι γύρω από τα τοιχώματα του κέικ για να ξεκολλήσει από τη φόρμα. Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα για 15’ και κατόπιν ξεκολλάμε τη λαδόκολλα
Κρέμα: Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το εβαπορέ, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τους κρόκους. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 3’-4’ ή μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Το αφήνουμε για 12’-14’ ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα καραμέλας και να πήξει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την καρύδα το 1 φλ.τσ. φουντούκια και τις βανίλιες. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε περιστασιακά για 45’ μέχρι να κρυώσει και να αποκτήσει παχύρρευστη υφή για να απλώνεται.
Συναρμολόγηση: Όταν κρυώσει εντελώς το κέικ, σε 1 ώρα περίπου, το κόβουμε κατά μήκος. Βάζουμε το ένα κομμάτι σε μια πιατέλα και απλώνουμε πάνω τη μισή κρέμα. Σκεπάζουμε από πάνω με το δεύτερο κομμάτι και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω και γύρω-γύρω. Γαρνίρουμε αν θέλουμε με το υπόλοιπο 1/2 φλ.τσ. από τα φουντούκια.
Κέικ: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Λίωνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, την προσθέτουμε στο μείγμα με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το μείγμα με το αλεύρι, εναλλάξ με το γάλα ανακατεύοντας απαλά. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις στο υπόλοιπο μείγμα. Ρίχνουμε τη ζύμη μας στη βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε για 25’-30’ ή μέχρι να ψηθεί. Το αφαιρούμε από το φούρνο και περνάμε απαλά ένα μαχαίρι γύρω από τα τοιχώματα του κέικ για να ξεκολλήσει από τη φόρμα. Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα για 15’ και κατόπιν ξεκολλάμε τη λαδόκολλα
Κρέμα: Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το εβαπορέ, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τους κρόκους. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 3’-4’ ή μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Το αφήνουμε για 12’-14’ ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα καραμέλας και να πήξει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την καρύδα το 1 φλ.τσ. φουντούκια και τις βανίλιες. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε περιστασιακά για 45’ μέχρι να κρυώσει και να αποκτήσει παχύρρευστη υφή για να απλώνεται.
Συναρμολόγηση: Όταν κρυώσει εντελώς το κέικ, σε 1 ώρα περίπου, το κόβουμε κατά μήκος. Βάζουμε το ένα κομμάτι σε μια πιατέλα και απλώνουμε πάνω τη μισή κρέμα. Σκεπάζουμε από πάνω με το δεύτερο κομμάτι και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω και γύρω-γύρω. Γαρνίρουμε αν θέλουμε με το υπόλοιπο 1/2 φλ.τσ. από τα φουντούκια.
Σχόλια
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.