Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 7
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Λεπτομέρειες
Κατηγορία: Διάφορα
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 23:49
Γράφτηκε από τον/την Selenia
Εμφανίσεις: 11010

Παλιότερα έφτιαχναν μετά την Καθαρή Δευτέρα, από χαρτόνι μία γυναίκα με τη μορφή καλόγριας, την κυρά Σαρακοστή. Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας, αλλά και μόνοι σας τη δική σας κυρά Σαρακοστή!!

Η κυρά Σαρακοστή δεν είχε στόμα, επειδή νήστευε. Είχε τα χέρια της  σταυρωμένα, γιατί προσευχόταν. Ενώ, είχε 7 πόδια που το καθένα συμβόλιζε τις 7 εβδομάδες της Σαρακοστής. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε Σάββατο έκοβαν από ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο, το έβαζαν μέσα σε ένα καρύδι ή ένα σύκο ξερό και έφερνε γούρι σε αυτόν που το έβρισκε.

Σε κάποιες περιοχές έφτιαχναν την κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι που δεν το τρώγανε αλλά το κρέμαγαν στον τοίχο και κάθε εβδομάδα έκοβαν πάλι ένα πόδι της.

Συνταγή για κυρά Σαρακοστή:

Υλικά:

(Με αυτές τις αναλογίες βγαίνουν 2 φιγούρες και περισσεύει ζυμάρι που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε άλλα διακοσμητικά)

3 κούπες αλεύρι 
1 φλ.τσ. νερό
5-6  κ.σ. αλάτι

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια (μπορεί να μη χρειαστεί όλο το νερό ή να χρειαστεί περισσότερο). Στη συνέχεια βάζουμε το ζυμάρι σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ανοίγουμε σε φύλλο 1-2 εκ. με έναν πλάστη. Τοποθετούμε επάνω το πατρόν της κυρά Σαρακοστής και με ένα κοφτερό μαχαίρι σχεδιάζουμε και κόβουμε το περίγραμμά της πάνω στο ζυμάρι. Παίρνουμε τη ζύμη που αφαιρέσαμε και φτιάχνουμε ένα κορδόνι που το κόβουμε στη μέση για να σχηματίσουμε τα χέρια. Βάζουμε λίγο νερό στα δύο κορδονάκια και τα βάζουμε χιαστί πάνω στην κυρά Σαρακοστή, τα πατάμε λίγο με τα δάχτυλα για να κολλήσουν πάνω στο σώμα. Με το μαχαίρι σχεδιάζουμε τα μάτια, τη μύτη και τα δάχτυλα της κυρά Σαρακοστής. Επίσης κάνουμε με το μαχαίρι ή με οδοντογλυφίδα μία τρύπα στο κεφάλι για να μπορούμε να την κρεμάσουμε, αφού ψηθεί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς C για 25'-35' ή μέχρι να ροδίσει το ζυμάρι μας και να είναι σκληρό (Μπορεί να χρειαστεί να το γυρίσουμε για να ροδίσει και από την άλλη πλευρά). Όταν κρυώσει μπορούμε και να τη ζωγραφίσουμε με νερομπογιές ή τέμπερες.

Τυπώστε σε χαρτόνι την κυρά Σαρακοστή, κόψτε την και χρωματίστε την.
Κρεμάστε την στον τοίχο και κάθε εβδομάδα κόψτε από ένα πόδι.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εικόνα σαν πατρόν για να τη φτιάξετε από ζυμάρι.

 


Καλή Σαρακοστή!!