Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε με τα υπόλοιπα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε με σπάτουλα η με το χέρι και ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί για να γίνει μία ζύμη πηχτή αλλά που δεν πλάθεται. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 12 ώρες, να φουσκώσει. Βάζουμε σε ένα ταψί του φούρνου μία λαδόκολλα και την πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι (εγώ το κάνω με κόσκινο). Αδειάζουμε με μία μαρίζ τη ζύμη πάνω στη λαδόκολλα και την πιάνουμε από τις άκρες και τη διπλώνουμε σταυρωτά. Την πασπαλίζουμε με σουσάμι (αν θέλουμε) και με αρκετό αλεύρι και τη σκεπάζουμε. Την αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει. Όταν περάσει 1 1/2 ώρα ανάβουμε το φούρνο στους 240 βαθμούς C και βάζουμε τη γάστρα μέσα κλειστή. Όταν περάσουν 30' ή σβήσει το φωτάκι του φούρνου μας βγάζουμε προσεκτικά τη γάστρα από το φούρνο και ρίχνουμε τη ζύμη μέσα ή τη βάζουμε με τη λαδόκολλα. Κάνουμε 2-3 χαρακιές στο πάνω μέρος της και σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της, ψήνουμε για 35'-37'. Στη συνέχεια βγάζουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C και ψήνουμε για 18'-20' ακόμη μέχρι να κοκκινήσει το ψωμί μας.
Ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα
Λεπτομέρειες
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Ζύμες/Ψωμιά
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012 13:18
- Γράφτηκε από τον/την Selenia
- Εμφανίσεις: 8383
Selenia
Ψωμί που δε χρειάζεται ζύμωμα και ψήνεται στη γάστρα, στη γεύση μοιάζει με ψωμί με προζύμι αν και περιέχει μαγία
1 καρβέλι (γάστρα οβάλ διαστάσεις 25x35)
14 ώρες
1 ώρα
240 βαθμούς C

• • •
Υλικά |
8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ή μισό μισό με κίτρινο ή σκληρό αλεύρι
1 κ.γ. μαγιά ξηρή
2 1/2 κ.γ. αλάτι
4 κούπες νερό
σουσάμι (προαιρετικά)
αλεύρι για πασπάλισμα
ή μισό μισό με κίτρινο ή σκληρό αλεύρι
1 κ.γ. μαγιά ξηρή
2 1/2 κ.γ. αλάτι
4 κούπες νερό
σουσάμι (προαιρετικά)
αλεύρι για πασπάλισμα
Εκτέλεση |
Μικρά μυστικά |
Η ζύμη θα είναι σαν πολύ πηχτό κουρκούτι, όχι κανονική ζύμη ψωμιού. Προσέχουμε πολύ να μην καούμε με τη γάστρα, γιατί καίει πολύ. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ώρα να βγάλουμε το καπάκι της γάστρας βάζουμε μέσα ένα μαχαίρι αν βγει καθαρό είναι εντάξει.
Διαβάστε Περισσότερα...