Βάζουμε τη μαγιά με το γάλα (χλιαρό) σε ένα μπολ και το αφήνουμε 5'-7'.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι.
Μόλις η μαγιά φουσκώσει και αφρίσει ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, τα αβγά και τη βανίλια. Τα χτυπάμε ελαφρά.
Αναμιγνύουμε τα υγρά με τα ξηρά συστατικά και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματίστει μία μαλακή ζύμη. Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι πιο κολλώδης από ότι μία ζύμη ψωμιού. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική. Πλάθουμε τη ζύμη σε μία χαλαρή μπάλα και την ανοίγουμε με τα χέρια σε χοντρό φύλλο. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κόντιτα ή τα φρούτα και το διπλώνουμε. Στη συνέχεια το ξαναζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά στη ζύμη μας. Ξανακάνουμε μπάλα τη ζύμη και τη βάζουμε σε ένα μπολ αλειμένο με λίγη μαργαρίνη. Καλύπτουμε το μπολ με μία νωπή πετσέτα ή με μία μεμβράνη. Την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αν έχουμε χρησιμοποιούμε φόρμα για πανετόνε. Αν δεν έχουμε χρησιμοποιούμε μία φόρμα στρογγυλη 20 εκ. κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα (διπλωμένη στη μέση) που να προεξέχει 5-10 εκ. από τη φόρμα μας. Πιέζουμε τη ζύμη με τις παλάμες μας για να φύγει ο αέρας και την ακουμπάμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Την πλάθουμε σε μπάλα αρκετά μεγάλη για να γεμίσει τη φόρμα μας. Αλείφουμε με μαργαρίνη τη φόρμα και τη λαδόκολλα και βάζουμε μέσα τη ζύμη μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς C. Απλώνουμε από πάνω το χτυπημένο αβγό. Ψήνουμε στη μέση του φούρνου για 40’- 45’. Αν κοκκινήσει γρήγορα το γλυκό μας καλύπτουμε από πάνω με αλουμινόχαρτο. Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια βγάλτε το από τη φόρμα.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει σε μία σχάρα πριν το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι.
Μόλις η μαγιά φουσκώσει και αφρίσει ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, τα αβγά και τη βανίλια. Τα χτυπάμε ελαφρά.
Αναμιγνύουμε τα υγρά με τα ξηρά συστατικά και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματίστει μία μαλακή ζύμη. Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι πιο κολλώδης από ότι μία ζύμη ψωμιού. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική. Πλάθουμε τη ζύμη σε μία χαλαρή μπάλα και την ανοίγουμε με τα χέρια σε χοντρό φύλλο. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κόντιτα ή τα φρούτα και το διπλώνουμε. Στη συνέχεια το ξαναζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά στη ζύμη μας. Ξανακάνουμε μπάλα τη ζύμη και τη βάζουμε σε ένα μπολ αλειμένο με λίγη μαργαρίνη. Καλύπτουμε το μπολ με μία νωπή πετσέτα ή με μία μεμβράνη. Την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αν έχουμε χρησιμοποιούμε φόρμα για πανετόνε. Αν δεν έχουμε χρησιμοποιούμε μία φόρμα στρογγυλη 20 εκ. κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα (διπλωμένη στη μέση) που να προεξέχει 5-10 εκ. από τη φόρμα μας. Πιέζουμε τη ζύμη με τις παλάμες μας για να φύγει ο αέρας και την ακουμπάμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Την πλάθουμε σε μπάλα αρκετά μεγάλη για να γεμίσει τη φόρμα μας. Αλείφουμε με μαργαρίνη τη φόρμα και τη λαδόκολλα και βάζουμε μέσα τη ζύμη μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς C. Απλώνουμε από πάνω το χτυπημένο αβγό. Ψήνουμε στη μέση του φούρνου για 40’- 45’. Αν κοκκινήσει γρήγορα το γλυκό μας καλύπτουμε από πάνω με αλουμινόχαρτο. Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια βγάλτε το από τη φόρμα.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει σε μία σχάρα πριν το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.
Διαβάστε Περισσότερα...